Interview med Saskia Kjellstrøm: “The Clothing Club vil gøre op med den der ejer-mentalitet, man ofte har”

Det er en kold dag, vi ankommer til Sydhavnen i Aarhus. Saskia Kjellstrøm åbner storsmilende døren til en af de tidligere slagteribygninger, der nu er blevet indtaget af kreative iværksættere som hende selv. På syngende svensk gelejder hun os op til sit studio, hvor hun hver torsdag eftermiddag åbner op for The Clothing Club – et farverigt deleøkonomisk klædeskab, som Saskia har startet, fordi hun efter eget udsagn “elsker tøj!”, og som et bæredygtigt alternativ til den kommercielle tøjindustri og overforbrug. Her handler det om at deles, for der er nok til alle. Saskia  håndplukker og re-designer secondhand-tøj og sko, som klubbens medlemmer skiftes til at låne.

“Hvis Aarhus begyndte at dele tøjskab, så ville vi slet ikke behøve at købe nyt i 30 år eller sådan noget. Det ville spare planeten for en masse ressourcer, og alle ville stadig gå i flot tøj”

 

The Clothing Club på Sydhavnen

“Vi har for vane at købe nyt tøj i H&M hver weekend, fordi vi vil se godt ud. Så vi har en helt masse tøj i klædeskabet, som vi aldrig bruger”

”The Clothing Club er et tøjfællesskab – et fælles klædeskab, hvor man hver uge kan komme og bytte sig til udvalgt secondhandtøj. Man behøver ikke selv medbringe tøj – man skal bare komme og gå på opdagelse i klædeskabet. Et medlemsskab koster 150 kr. om måneden, og så kan man vælge 5 ting, som man gerne vil have med hjem. Man kan have tøjet op til en måned, og derefter skal det afleveres tilbage. For med The Clothing Club, ønsker jeg at gentænke måden, vi forholder os til tøj på, og sætte fokus på, at vi kan deles. Det er jo ikke fordi, at der mangler tøj – der er nok til alle! Vi skal bare omorganisere. Vi har for vane at købe nyt tøj i H&M hver weekend, fordi vi vil se godt ud. Så vi har en helt masse tøj i klædeskabet, som vi aldrig bruger. Hvis Aarhus begyndte at dele tøjskab, så ville vi slet ikke behøve at købe nyt i 30 år eller sådan noget. Det ville spare planeten for en masse ressourcer, og alle ville stadig gå i flot tøj.”

Saskia’s kreative studio

“Man kan ikke undgå at blive glad, når man ser én i en gul top. Det vækker noget i én”

“Jeg er vokset op med en italiensk mor, og jeg tror, det er en af grundene til, at jeg elsker farverigt tøj med blomster, glimmer og glitter. Det er lidt svært at få øje på her i Skandinavien, hvor det er den minimalistiske og sorte stil, der dominerer. Men det skaber jeg et rum for her i The Clothing Club, hvor jeg håber at vække glæden ved farver i andre. Man kan ikke undgå at blive glad, når man ser  én i en gul top. Det vækker noget i én. Den anden dag var der f.eks. en pige herinde, der skulle til julefrokost. Hun prøvede glimmertoppen derhenne på ginen. Den var normalt slet ikke hendes stil, men hun så helt fantastisk ud i den. Og hun endte med at tage den med. Da hun ugen efter kom tilbage, fortalte hun at hun havde fået virkelig mange komplimenter den aften! Den dér glæde har jeg lyst til at vække i mennesker.”

“Jeg håber også at kunne åbne folks øjne for, hvor stort et arbejde, det er at sy. Og skabe noget opmærksomhed om, at der faktisk er mennesker, der har syet alt det her, vi går rundt i. Jeg syr selv meget, men det er som om, at folk ikke har respekt for det håndværk mere. Det synes jeg er vildt mærkeligt, men dét arbejde er ligesom blevet lagt i en anden del af verden. På nogle punkter har vi kollektivt accepteret, at det bl.a. er unge indiske kvinder, der knokler under kummerlige arbejdsforhold, for at vi kan få billigt tøj på kroppen og se godt ud. Den kollektive fornægtelse er så stærkt, men jeg tror ikke, at der er nogen, der bliver overraskede over, hvor tøjet kommer fra, og hvor det produceres.”

“På nogle punkter har vi kollektivt accepteret, at det bl.a. er unge indiske kvinder, der knokler under kummerlige arbejdsforhold, for at vi kan få billigt tøj på kroppen og se godt ud”

“Der er også folk, som kommer med tøjdonationer. Det er ret fedt, fordi det giver noget historie og personlighed”

“Det første tøj i The Clothing Club kom fra min egen garderobe. Nu har jeg indgået et samarbejde med den social-økonomiske secondhandbutik ’Soulshine’, som sælger det fedeste tøj! Aftalen er, at jeg låner deres tøj, som er gået i stykker. Så fixer jeg det med nål og tråd, og så kommer det ind i klædeskabet. Der er også folk, som kommer med tøjdonationer. Det er ret fedt, fordi det giver noget historie og personlighed. Jeg opfordrer også folk til at dele billeder af dem selv i tøjet på Instagram. Så den ene uge er det én, der har en jakke på, og den anden uge er det en helt anden – i den samme jakke. Det er sjovt. Det skaber en forbindelse mellem mennesker, der ellers ikke kender hinanden.”

Saskia’s eget design – en af de populære glimmerbæltetasker

“The Clothing Club vil gøre op med den der ejer-mentalitet, man ofte har. Vi har helt vildt svært ved at deles. Hvis du synes noget tøj er flot, så er der sikkert også andre, der synes det. Og hvis du så tager det væk, så er der jo ikke andre, der kan få glæde af det. Derfor har jeg helt fjernet det element. Man behøver ikke tænke: ’Bør jeg købe den top? For det kan man ikke.”

Har du fået lyst til at kigge nærmere på The Clothing Club? Så smut forbi Jægergårdsgade 156b, 8000 Aarhus C. Tøjfællesskabet holder åbent alle torsdage kl. 16.30-19.00. Læs mere på: www.theclothingclub.org – vi er fans!