Soleima: ”Jeg drømmer om, at folk bliver rørt på den ene eller anden måde, når de hører min musik. Jeg vil nærmest hellere have, at folk bliver frastødt end, at de ikke føler noget”

Du har sikkert allerede hørt om Soleima. Sangerinden med det borgerlige navn Sarah Mariegaard står nemlig bag storhittet ’Low Life’, som var et af de mest spillede numre på radiostationen P3 i 2018. Nu står hun klar med en spritny single ’Cheers For The Tears’, som hun spillede for allerførste gang for et publikum på årets Smukfest i Skanderborg. Men hvem gemmer der sig egentlig bag Soleimas coole og laid-back ydre? Det satte vi os for at komme lidt nærmere, da vi fangede Soleima efter festivalen.

Hvilken betydning har musikken haft for dig og dit liv?

Musik har betydet meget igennem mit liv. Jeg har egentlig altid haft det ret tæt på. Min mor har spillet meget selv og derfor også spillet og sunget meget med mig. Ret tidligt i livet tog hun mig med ind i forskellige musiske miljøer, hvor jeg selv begyndte at spille. Og da jeg gik på efterskole, startede mig og mine venner et band (Flødeklinikken red.), som blev ved i mange år, og som var mit første møde med musik professionelt. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden musik! Jeg tror altid, at jeg vil have musikken tæt på mig – lige meget om det er mit arbejde eller ej. Men at få lov at leve af noget, der betyder så meget for én, er en stor gave, som jeg føler mig meget heldig med.

Du har sikkert fået spørgsmålet tusind gange før. Men hvor kommer kunsternavnet ’Soleima’ fra?

Det er noget, som min far altid har kaldt mig – særligt da jeg var mindre. Faktisk har jeg senere fundet ud af, at rigtig mange piger er blevet kaldt ’Soleima’ af deres forældre. Det er vist særligt en nordjysk ting, og det er noget der bliver sagt, hvis man er lidt fræk og prøver grænser af. Altså, sådan lidt ‘hey missy’-agtigt, haha.

Hvad drømmer du om, at andre får ud af dine tekster og musik?

Jeg drømmer om, at folk bliver rørt på den ene eller anden måde, når de hører min musik. Jeg vil nærmest hellere have, at folk bliver frastødt end, at de ikke føler noget. Det vigtigste er at røre folk på den ene eller anden måde.

Fortæl lidt om din nye single. Hvad handler den om? Og hvorfor har det været vigtigt for dig at formidle musikalsk?

Det er en sang, der handler om at sige farvel til noget, der har været dårligt for én. At komme ud på den anden side af noget rigtig lort og være glad for at se lyset på den anden side.

Hvordan var det at optræde på årets Smukfest? Og hvordan var det at spille din nye single for publikum for første gang?

Det var helt vidunderligt at spille på Smukfest! Jeg er vild med den festival og synes, at det var skønt at stå på Bøgescenen. Der er klart en speciel oplevelse at spille koncerter så tidligt på dagen på en festival. Der er en anden stemning end, når folk er kommet lidt op i gear. Men så får man ansvaret for at skubbe folk i gang med dagen, og det er en rigtig smuk ting, synes jeg. I sådan en setting skal musikken virkelig stå sin prøve, og det kan jeg godt lide.

Under koncerten lagde vi mærke til, at du flere gange trak dig tilbage og lod bandets øvrige medlemmer ’shine’. Hvorfor er det vigtigt for dig?

Det betyder alt for mig at spille musikken sammen med mit band! At spille sammen har altid været én af de ting, jeg synes var sjovest, og det er uendeligt vigtigt for mig, at vi har det fedt, når vi spiller sammen. Det skaber også meget dynamik i en koncert, når jeg nogle gange ikke er der – og det giver meget til publikum at få fokus på den, som spiller. Og så spiller mit band bare hjernedødt fedt, så de skal have alverdens plads!

Har du en kreativ kvinde, som du beundrer?

Jeg har rigtig mange. Der er så mange dygtige kvinder at beundre hele tiden, synes jeg. Lige nu er jeg meget inspireret af alle de modige danske kvindelige kunstnere, som går foran i ligestillingsdebatten. Og så er jeg lige nu meget inspireret af den feministiske forfatter Chimamanda Adichie. Jeg lytter også meget til albummet ’Isolation’ af sangeren Kali Uchis. Det er så mega godt og kan virkelig anbefales!

30-årige Sarah Mariegaard startede for alvor sin musikkarriere i hiphop-gruppen Flødeklinikken, men gik solo under navnet Soleima i 2014. I 2017 vandt hun Gaffa-Prisen og Talent-Prisen til P3 Guld, og nu er hun altså aktuel med singlen ’Cheers For The Tears’, som hun ’breakede’ på Bøgescenerne på årets Smukfest.