Interview med Julie og Stine fra Prezebe Productions: ”Burlesque er en mangfoldig dans, hvor man ikke behøver frygte om, man er for meget”

Vi mødes med Julie Prezebe og Stine Prezebe på Kvindemuseet i Aarhus til en snak om udstillingen Too Burlesque – en mangfoldig, festlig og erotisk udstilling, som undersøger køn, normer og kropsidealer gennem film, fotografier og farverigt burlesque-inspireret interiør. Julie og Stine er ikke bare kollegaer i Prezebe Productions – de er også søstre med hver deres kreative afsæt. Julie er filmskaber, mens Stine er sangskriver og digter. Og kombinationen af deres fagligheder skinner igennem i udstillingen, hvor du kan opleve Julies tag på kunstfilm og Stines sans for sangskrivning.

Burlesque er fuld af power: konfronterende og sådan ret meget ‘in your face’. Det er en humoristisk danserart, som altid har formået at udfordre og vende de sociale normer på hovedet. Hvad siger samfundet om kvinder? Hvad siger samfundet om køn? Altid på en legende måde med et glimt i øjet” – Stine Prezebe

Forsidebillede for videoværket: ‘Too Burlesque’: Performers på billede: Tone Haldrup Lorenzen, Laura Feline Ebbesen, Bowy Goudkamp og Stine Solbjörk Prezebe

Kan I starte med at fortælle lidt om ’Too Bourlesque’ – hvad håber I, at folk får ud af udstillingen?

Julie: Vi håber, at folk føler sig omsvøbt af en helt særlig burlesque-stemning og univers – at de får en følelse af at træde ind i en mystisk fest, som de selv får lyst til at deltage i.

Stine: Ja, det er et udstillingstableau med dansen ’burlesque’ som omdrejningspunkt. Vi har brugt dansen som et talerør til at sige noget. Ønsket er at sætte burlesque ind i nutiden. For nogle kan måske opleve burlesque som gammeldags og udateret. ”Er det ikke lidt fræk?”, ”er det striptease?”, og ”hvad kan man overhovedet bruge det til?”

Indgangen til udstillingen ‘Too Burlesque’ på Kvindemuseet

Hvorfor har I lige valgt Burlesque som omdrejningspunkt?

Julie: Burlesque er en mangfoldig dans for alle. Alle kroppe er burlesque-kroppe! Burlesque er, for os, også indbegrebet af frihed. Frihed til at udforske og være nysgerrig på sig selv og på andre.

Stine: Burlesque er fuld af power: konfronterende og sådan ret meget ‘in your face’. Det er en humoristisk danserart, som altid har formået at udfordre og vende de sociale normer på hovedet. Hvad siger samfundet om kvinder? Hvad siger samfundet om køn? Altid på en legende måde, fuld af humor og med et glimt i øjet. I de tidligere tider var der f.eks. kvinder, der var så dristige at have bukser på i deres optrædener og viste ankler! Og det var næsten værre end, hvis de havde optrådt letpåklædte, fordi de havde taget den der udadtil manderolle på sig og dermed udfordrede patriarkatet og magteliten.

”Med udstillingen vil vi gerne være med til at rykke ved, hvad publikum selv synes, at de kan tillade sig; og rykke ved, hvornår vi er for meget, og hvem, der skal have lov at definere, hvornår vi er for meget, og hvad vi må” – Julie Prezebe

Julie: Det fede ved burlesque er, at alt er tilladt. Det er også en genre, der rykker ved den traditionelle kønsrolleforståelse og en genre, der beskæftiger sig med det komiske og groteske; og hvor målet ikke er det polerede og perfekte kropsideal. Burlesque er en mangfoldig dans, hvor man ikke behøver at frygte om man er for meget.

Er det heraf titlen ’Too Burlesque’ kommer af?

Stine: Ja, man kan på mange måder oversætte ’Too Burlesque’ med ’too much’: at være for meget. Jeg har skrevet sangen ”Too Burlesque”, som faktisk var den, der kickstartede det hele. ”It’s so grotesk when I dance burlesque with all my flæsk I do my burlesque I’m too burlesque for you”. Jeg sang den for Julie, og hun sagde: ”Yes, den kan noget!” Sangen kom ligesom bare til mig, fordi jeg alt for ofte oplever at tænke: Var jeg for højrystet der? For meget? Skal jeg nu gemme mig lidt væk? Og det tror jeg, at der er mange, måske især kvinder, der oplever.

”I kunstfilmen Queerlicious havde jeg taget 20 kg på, og jeg fik et ret lille corsage på, så min mave hang jo nedenunder. Det var tydeligt, at jeg var en kvinde, der havde født, og at jeg ikke levede op til det traditionelle skønhedsideal. Men jeg følte mig smuk og er virkelig stolt af det!” – Stine Prezebe

Udstillingens plakatbillede, hvor Stine Prezebe poserer højgravid

Julie: Med udstillingen vil vi helt vildt gerne være med til at rykke lidt ved, hvad publikum selv synes, at de kan tillade sig; og rykke lidt ved, hvornår vi er for meget, og hvem, der skal have lov at definere, hvornår vi er for meget, og hvad vi må. I det andet filmværk Queerlicious er der f.eks. mandelige performere med, og en af dem optræder i et corsage. Han træner meget, og hans overkrop er derfor ret muskuløs – og det viste sig, at corsaget virkelig fremhævede hans muskler. Det synes, han var helt fantastisk, og han endte med at føle sig virkelig godt tilpas i det corsage – et stykke tøj, som man jo ellers ofte forbinder med noget feminint og kvindeligt.

Stine: Vi optræder også selv i begge film. Vi gik ind i det med hud og hår. I kunstfilmen Queerlicious havde jeg taget 20 kg på, og jeg fik et ret lille corsage på, så min mave hang jo nedenunder. Det var tydeligt, at jeg var en kvinde, der havde født og at jeg ikke levede op til det traditionelle skønhedsideal. Men jeg følte mig smuk og er virkelig stolt af det! Jeg oplevede virkelig en kropspositivisme og en fornyet glæde ved min krop.

”Folk må også gerne blive provokeret og lidt røde i kinderne. Vi vil gerne rykke ved grænserne” – Julie Prezebe

Fra videoværket: ‘Queerlicious’ fotograf: Thomas Kjelds. Performer Emil Broe Dahl Christensen

Nu har I jo begge to selv optrådt i filmene. Hvordan har det været at bruge sig selv på den måde?

Stine: Som kunstnere har det været vigtigt for os at mærke burlesque-dansen på egen krop. Jeg var gravid, mens vi skød filmen til Too Burlesque, så det er helt vildt fedt at have hele graviditeten dokumenteret på den måde. Og at opleve den der gnist ved at danse og føle sig ”damn good looking”.

Julie: Vi havde faktisk aldrig danset burlesque før, så vi har været helt nye i ”gamet”. Men vi havde ingen intention om at ville sammenligne os med de professionelle. Vi har selvfølgelig hentet inspiration fra nogle af de mange sindssygt dygtige burlesque-dansere derude, men vi har taget vores eget ”take” på det. F.eks. kan jeg godt lide at styrketræne, så i videoværket Queerlicious laver jeg pull-ups som en slags dans, mens jeg er iført lyserød bodystocking. Pull-ups har ikke så meget med traditionel burlesque at gøre, men i filmværkerne har det været vigtigt, at vi arbejdet med at skabe et personligt udtryk i vores dans og udtryksform.

Fra videoværket: ‘Queerlicious’ fotograf: Thomas Kjelds. Performer Julie Kaja Prezebe

I filmene har I jo kostumer på. Giver det en tryghed at kunne klæde sig ud som en anden?

Stine: Det har helt sikkert givet en tryghed i starten, at man ligesom har kunne spille en karakter. At jeg har haft paryk, make-up og burlesque-inspireret tøj på. Men man tager også noget med sig ud igen. Følelsen sidder stadig i en, når man ikke længere ”spiller” og har kostumerne på.

Julie: Ja, burlesque-rummet giver én mulighed for at udtrykke sider af sig selv, som kan give én mod, selvtillid og at turde lidt mere, når man træder ud ad rummet igen.

”Jeg synes, at der er et opgør i tiden, hvor kvinder over hele verden siger: ’Vi vil fandme ikke proppes ned i de der kasser!’ Men om der er behov for det? Ja, helt vildt. Stadigvæk! Vi skal blive ved med at skubbe til nogle ting. Og det vil vi gerne være med til at bidrage til” – Stine Prezebe

Kan man sætte lighedstegn mellem burlesque og feminisme?

Stine: Det har der i hvert fald været historisk set – uden tvivl. Der var jo ramaskrig, da der begyndte at poppe de her burlesque-shows op helt tilbage i 1800-tallet.

Julie: Ja, der var f.eks. en burlesquedanser, der blev anholdt efter hvert show. Men hun blev ved.

Stine: Det har altid været en udfordrende dans og en genre, hvis mål har været at rykke på grænserne.

Hvad tænker I, at det kan skyldes – altså at burlesque har fået en slags renæssance?

Stine: Jeg synes, at der er et opgør i tiden, hvor kvinder over hele verden siger: ’Vi vil fandme ikke proppes ned i de der kasser!’ Men om der er behov for det? Ja, helt vildt. Stadigvæk! Vi skal blive ved med at skubbe til nogle ting. Og det vil vi gerne være med til at bidrage til.

Julie: Ja, vi har valgt burlesque som talerør til at kunne sige nogle ting; naturligvis med humor og selvironi. Det hører ligesom med til genren. Derfor har det også været vigtigt for os at have humoren og glimtet i øjet med i filmene. Og i sangen, som Stine har skrevet. Bare lyt til teksten: ”It’s so grotesk when I dance burlesque with all my flæsk”.

Fra videoværket Too Burlesque. Fotograf: Claus Lund. Performer: Tone Haldrup Lorenzen, Laura Feline Ebbesen, Bowy Goudkamp og Stine Solbjörk

Hvad kan humoren?

Julie: Jamen, humor kan gøre det lettere at tale om nogle lidt tabubelagte emner som seksualitet og erotik kan være. Og vi vil gerne gøre op med den der forskrækkelse, når det kommer til seksualitet – gøre det erotiske lidt mindre lukket og mere sjovt og åbent!

Stine: Seksualitet kan også rumme mere eller mindre uskrevne regler og normer. F.eks. rykkede jeg selv ved en grænse, da jeg som højgravid poserede halvnøgen på plakaten for ’Too Burlesque’. Den gravide kvinde, som bliver præsenteret lidt erotisk, strider mod alt det, man har lært. Hun skal ligesom være lidt ærbar og tilbageholdende. Og det føltes da også lidt specielt at posere i høje hæle, miniskørt og frit kig til brysterne. Men nu er jeg simpelthen så stolt af det billede! Der blev rykket ved nogle af mine egne grænser, og nu føler jeg mig mere fri.

Julie: Folk må også gerne blive provokeret og lidt røde i kinderne. Vi vil gerne rykke ved grænserne. I det hele taget har det været interessant at stille spørgsmålet: Hvem ejer vores seksualitet og vores kroppe?

Stine: Ofte har det været mænd, der udstiller kvinder i den erotiske genre. Men der sker tit noget, når ”women portraying women” – altså, når det er kvinder, der portrætterer kvinder.

Julie: Det har været vigtigt for os at sætte fokus på friheden til at være erotiske. Alle skal have lov til at vise sig frem, udtrykke sig, være erotiske, uden at blive bodyshamet eller blive set ned på.

”It’s so grotesk when I dance burlesque with all my flæsk I do my burlesque I’m too burlesque for you”

Vi er ved at have været vidt omkring. Har I en sidste ting, som I gerne vil have med i interviewet?

Julie: Ja, vores motto er: “Dance your burlesque as you like and don’t be afraid to be too burlesque”

Udstillingen ‘Too Burlesque’ kan opleves på Kvindemuseet i Aarhus fra den 16.marts-15.juni 2019