Interview med Stephanie Harritz: ”Kreativitet er andet end at strikke og tegne”

Vi har aftalt at mødes med 23-årige Stephanie Harritz på Aarhus Tech, hvor Stephanie til daglig går på grundforløbet til murer. Stephanie er den eneste kvinde på holdet, men det skræmmer hende ikke. Hun er stolt af sit fag og ønsker ingen særbehandling. Derimod håber hun, at flere piger og kvinder får lyst og mod til at vælge de lidt mere utraditionelle ”kvindefag” og får øjnene op for håndværksfagene, som ifølge Stephanie har masser af kreativt potentiale. For findes der i virkeligheden noget federe end at kunne bygge sit eget hus?

Jeg kan virkelig godt lide hele ideen om at kunne bygge, skabe og være kreativ på en helt anden måde end de traditionelle kreative fag. At kunne bygge og designe sit eget hus, et fedt udekøkken og sætte sit eget præg

Hvordan fandt du på, at du gerne vil være murer?

Jamen, det startede egentlig med, at jeg arbejdede som pedelmedhjælper på Testrup Højskole, hvor jeg fik lov til at være med til at restaurere, bygge og lave noget murepuds. På den måde kom jeg til at snuse lidt til murerfaget, som jeg kunne mærke var lige mig. Efterfølgende fandt jeg en murermester at komme i praktik hos. Jeg blev mere og mere glad for faget, og efter et års tid søgte jeg ind på grundforløbet til murer på Aarhus Tech. Jeg kan virkelig godt lide hele ideen om at kunne bygge, skabe og være kreativ på en helt anden måde end de traditionelle kreative fag. At kunne bygge og designe sit eget hus, et fedt udekøkken og sætte sit eget præg. Der er så mange andre måder at være kreativ på end ved at strikke og tegne.

Hvordan er du blevet mødt af folk, når du har fortalt, at du vil være murer?

Det er mest positive reaktioner og kommentarer, men der har da også været et par stykker, der har sagt: ”Det kan hun sgu da ikke!” Men selvfølgelig kan jeg det. Der er da mange kvinder før mig, der er blevet murer. Så hvorfor skulle jeg ikke kunne? Det er lidt sjovt, at det faktisk mest er andre, der går op i det – at jeg vil være murer. Jeg tænker ikke så meget over det selv. Jeg vil bare gerne ud og bruge mine hænder, få jord under neglende og skabe noget!

Men hvordan er det at være den eneste pige på holdet?

Det tænker jeg egentlig heller ikke så meget over. Alle på holdet er super søde, og jeg har altid gået mest med drengene. Jeg bliver ikke stødt over, at de f.eks. siger ’patter’ eller lignende. Jeg kan sagtens selv snakke sjofelt, men man kan da godt mærke, at de af og til lige holder lidt igen og tænker: ”Hov, der er jo en pige på holdet!” Men byggeteknisk er der ingen forskel på mig og drengene. Jeg ønsker ingen særbehandling og får masser af ros og positiv feedback.

Der er da mange kvinder før mig, der er blevet murer. Så hvorfor skulle jeg ikke kunne?

Det virker til, at håndværksuddannelserne generelt har fået sig et comeback – er det noget, du kan mærke?

Både- og. Længe har der ikke været så meget prestige i at tage en håndværksmæssig-uddannelse som ved at blive akademiker. Det er måske ved at vende lidt. Der er kommet en respekt for det gode håndværk og at kunne bruge sine hænder. Jeg synes dog stadig, at der er mest fokus på universitetsuddannelserne. Og hvis man kan holde ud at sidde stille 9 timer om dagen, så skal man da endelig bare gøre det. Det er bare ikke mig. Jeg skal kunne bevæge mig, være udenfor i al slags vind og vejr og bruge mine hænder. 

Hvad drømmer du om?

Jeg drømmer selvfølgelig først og fremmest om at komme ud og arbejde som murer. Måske også om at læse videre på et tidspunkt. Der er en rekonstruktionsuddannelse på Fyn, hvor man f.eks. også kommer ud og lærer at lave bindingsværkshuse. Det kunne være fedt! I det hele taget er jeg inspireret af de gamle byggeteknikker og hvordan man stadig, den dag i dag, gør brug af nogle af de teknikker, som man brugte for tusind år siden. Jeg er også ret vild med det der hedder Jugendstil, som har runde former og er virkelig kunstnerisk og æstetisk flot! Det kunne også være spændende at komme ud at rejse med mit fag – at komme til udlandet og arbejde. Som murer kan man jo få arbejde over hele verden. Min gamle mester har f.eks. været i San Fransisco, fordi de åbenbart er helt pjattede med danske murere, fordi vi lærer det hele på uddannelsen: op-muring, fliseopsætning og alt det der. Mange steder lærer de kun én ting og specialiserer sig indenfor det. Derfor er danske murere i høj kurs, fordi vi kan lidt af det hele.

Jeg vil bare gerne ud og bruge mine hænder og skabe noget!

Og er det noget med, at du faktisk har fået din drømme-læreplads? 

Ja, jeg skal snart i lære i Den Gamle By i Aarhus, hvor jeg skal være med til at restaurere og bygge efter gamle teknikker. Det glæder jeg mig virkelig meget til! Jeg synes i det hele taget, at det er super spændende, hvordan man byggede førhen. Nu om dage bygger man ofte bare en masse i beton og sætter nogle færdigbyggede elementer op. Man har en tildens til at vælge de hurtige og billige løsninger. Det er synd. For det går udover resultatet og den færdige finish, som sjældent bliver lige så pænt, som hvis der var kælet for detaljen. I gamle dag havde man ikke lige så travlt som i dag, hvor det desværre tit bare handler om at få smasket noget op så hurtigt som muligt, så man kan komme videre med næste højhus. Derfor elsker jeg at komme ned i Den Gamle By, hvor man kan se at murerarbejdet har taget tid og at der er kræset for detaljerne. Det giver byggeriet sjæl.

Der har længe ikke været så meget prestige i at tage en håndværksmæssig uddannelse som ved at blive akademiker. Det er måske ved at vænne lidt. Der er kommet en respekt for det gode håndværk og at kunne bruge sine hænder

Stephanie Harritz er i sit es, når hun står med en murerske i hånden!  Og hun har i dén grad ”kloge hænder”, som siden hun var barn og legede med lego, har bygget og elsket friheden til at sætte sit eget præg. Du kan læse mere om Stephanie og mureruddannelsen på Aarhus Tech her https://aarhustech.dk/om-aarhus-techkontakt/generel-information/presse-og-nyheder/nyheder/stephanie-vil-vaere-murer-det-er-jo-fedt-at-kunne-bygge-et-hus