Interview med Marie Jørgensen, Yoga Prints: ”Jeg havde lyst til at se nogle andre slags kroppe repræsenteret. Og kunstnerisk er det også bare mere interessant at tegne forskellige kroppe”

Det er tidlig mandag morgen på Nørrebro, da vi mødes med kunstner og animator Marie Jørgensen – kvinden bag Yoga Prints. Med udsigt til Maries fine, humoristiske og ærlige akvarel-tegninger af kroppe i alle former, farver og yogastillinger sætter vi os i hendes hyggelige arbejdsværksted- og showroom til en snak om kreativitet og missionen bag Yoga Prints.

“(…) det er en lille sejr hver gang, dét der med at kunne sige: ’Den tegning har jeg skabt’”

Jeg har altid tegnet meget, og jeg har dyrket yoga siden jeg var 18 år. I lang tid havde jeg gået og tænkt på at lave en yogaplakat, men jeg kom simpelthen aldrig rigtig i gang. På det tidspunkt arbejdede jeg rigtig meget alene på store freelanceopgaver som animator, hvor jeg lavede digitalt scenografi for teatre. Og det kørte bare derudad! Det havde det gjort i nogle år efterhånden, og det var nogle spændende og vilde opgaver. Men jeg var brændt ud og følte mig som en lille ’Palle-alene-i-verden’ på mit nye kontor. Så efter en af de der store opgaver havde jeg brug for at tage en pause og bare nulre i min egen navle – basically. Få noget ro.

Dér begyndte det lige så stille. Jeg begyndte at tegne og male især kvindekroppe i forskellige yogastillinger. Først tegnede jeg dem op med blyant, derefter med akvarelmaling. Det havde ikke noget mål og nogen retning, men startede mest som en slags terapi-ting for mig selv. Jeg havde brug for at være kreativ, hvor det ikke var på kommando. Og lige pludselig havde jeg lavet en plakat, som jeg selv gerne ville have op at hænge. Det var en kæmpe tilfredsstillelse!

Nogle af tegningerne uploadede jeg til Instagram. Og ud fra de reaktioner, jeg fik, kunne jeg pludselig se, at det kunne noget. Der viste sig f.eks. at være mange nudister, der var begejstrede for tegningerne. Flere ville gerne, at jeg tegnede dem. De havde jo alle mulige former og farver og blev en stor inspirationskilde for mig. Samtidig blev jeg inspireret af deres evne til bare at nyde kroppen; taknemmeligheden og nydelsen ved at have en krop.

Mare Jørgensen i sit fine studio på Borups Allé på Nørrebro
Et lille udsnit af Marie’s mangfoldige værker

Jeg tror ikke, at jeg tænkte så meget over det i starten, men det er helt klart blevet vigtigt for mig at bryde med den der mainstream fremstilling af kroppen via mine tegninger. Min mission er nok i virkeligheden at gå imod ”det perfekte” og ensretningen af kroppen. Indenfor yogaverdenen er det meget den der: ’smuk atletisk kvinde på en klippe’. Jeg vil gerne tegne den naturlige krop. Men igen; hvad er den naturlige krop? F.eks. viser jeg kropsbehåring på flere af mine tegninger, hvor nogle kan tænke: ’Nå okay, skal vi alle sammen have kønsbehåring eller hvad?!’ Næ. Det er helt op til én selv. Men hvis du har lyst til at lade håret gro under armene, så synes jeg, at det skal være lige så fedt, som hvis man lader være.

”(…) det er virkelig skønt, når andre kvinder kan genkende sig selv i mine tegninger og forhåbentlig får et bedre og mere afslappet forhold til deres egen krop”

  

Jeg bruger også tegningerne ret personligt. Bl.a. tegner jeg de ting, som jeg aldrig har brudt mig om ved min egen krop – dét der i min optik er ’forkert’ – og gør det i stedet til noget sjovt og dejligt. Det er virkelig skønt, når andre kvinder kan genkende sig selv i mine tegninger og forhåbentlig får et bedre og mere afslappet forhold til deres egen krop. F.eks. var der mange, der kunne genkende sig selv i tegningen af den gravide kvinde, som står foroverbøjet over sit skrivebord med hævede fødder og sin kæmpe mave. Det var faktisk en karikatur af mig selv. Og det kom sig af, at min yogaveninde nominerede mig til ’Stop and drop yoga’ på Instagram – en leg, hvor man stopper op og laver yoga dér, hvor man er. Tegningen var mit svar tilbage til hende: ’Jamen, jeg laver ikke noget yoga. Jeg står bare lige her og arbejder med min kæmpe mave. Jeg kan ikke noget som helst.’

Tegningen af den gravide kvinde, der står foroverbøjet over sit skrivebord – en karikatur af Marie selv

Det var bare en umiddelbar tegning, som jeg tegnede på et kvarter. Og det var sindssygt sjovt, fordi mange skrev: ’Åh tak, sådan føler jeg mig også!’ Det var fedt at portrættere en følelse, som så mange kunne genkende. Det der med, at nu må det da snart stoppe! Alt er stort og man kan ikke overskue noget som helst, men man skal alligevel. Den fik rigtig meget positiv feedback, men faktisk også super meget had. Det har været ret ubehageligt. Folk skrev ting som: ’Ej, hvor er hun klam! ’Der er noget i vejen med hende – se hendes tykke ben’ ’She let herself go!’. Det er skræmmende, hvor meget had en tegning kan generere. Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på dem, som selv lægger sig ud og er sårbar og ærlig. Det må være så forfærdeligt. Det her var trods alt bare en tegning.

”Min mission er nok i virkeligheden at gå imod ”det perfekte” og ensretningen af kroppen”

Det gør mig glad at tegne. Da jeg var barn brugte jeg meget mere det at tegne mine følelser og drømme. Jeg var et ret bange barn, så det var en god måde at komme ud med nogle ting på. Jeg trives stadig godt med at kunne sidde og fordybe mig: være kreativ og lukke alt andet ude. Bare være mig. Det er dog blevet svære efter, jeg er blevet mor. Ja, og det bliver nok kun endnu svære, eftersom barn nummer to er på vej! Nu handler det om at finde de der bittesmå tidslommer, hvor jeg lige kan hive papir og farver frem. For det er en lille sejr hver gang, dét der med at kunne sige: ’Den tegning har jeg skabt’.

 

Marie Jørgensen er uddannet animator fra Animationsskolen i Viborg. Efter nogle år i udlandet holder hun nu til på Nørrebro i København, hvorfra hun driver Yoga Prints. Her kombinerer hun sine to store passioner; yoga og akvareltegning. Læs mere om Marie og hendes flotte akvareller på: www.yogaprints.dk